Talojen lämmityskausi alkaa

Syksyn lähestyessä lähestyy myös talojen lämmityskausi.
Olettehan huomanneet tsekata/tilata savupiipun ja tulisijan nuohouksen? Nuohouksella varmistetaan savuhormin “veto”, sekä estetään ns nokivalkean eli hormipalon syttyminen. Ja jos tulipalo kuitenkin syttyy, on vakuutusyhtiö kovin kiinnostunut tietämään milloin hormi ja tulisija on viimeksi nuohottu.

Tässä linkki pelastuslaitoksen sivulle:
http://www.lup.fi/fi-FI/Turvallinen_arki/Nuohous_ja_tulisijat/Kuntien_piirinuohoojat

Toinen puulämmitykseen liittyvä vakava asia on häkäkaasun (hiilimonoksidi, CO) riski. Sen lisäksi, että polttaa tulipesän hiilloksen huolellisesti loppuun on häkävaroitin hyvä suojautumiskeino.
On huomattava, että häkävaroitin on eri laite kuin palovaroitin.
Tärkeitä seikkoja ovat mm.
– häkävaroittimissa tulee olla “parasta ennen”-päiväys
– häkävaroittimissa tulee olla “koska varoitin on valmistettu”-päiväys

Lisätietoa TUKESin ja TM Rakennusmaailma-lehden artikkeleista ja häkävaroitintestistä. Hiuksia nostattavaa on, että kaikki testissä mukana olleet häkävaroittimet eivät toimineet halutulla tavalla tai eivät toimineet ollenkaan. Testissä toki löytyi myös hyvin toimivia laitteita.

Tukes:
http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Pelastustoimen-laitteet/Tarkista-hakavaroittimesi–osa-varoittimista-epaluotettavia-Tukesin-testeissa/

TM Rakennusmaailma:
http://harju-fi-bin.aldone.fi/@Bin/782b4d311ace570ae46d81654d3cdfe3/1410110733/application/pdf/273482/Häkävaroitintesti%20TM%20Rakennusmaailma%205_2014.pdf